10 ting, du troede, du vidste om vin …

posted in: Ikke kategoriseret | 0

Den 17. juni besøgte vi vinskribenten Rasmus Holmgårds kælder på Holsteinsgade, Østerbro, og fik en snak om vin og fordommene om vin. Kælderen i Holsteinsgade er hver fredag ramme om vinkollektivet Weinerei, hvor tre vinhandlere har slået sig sammen. Rasmus havde udvalgt seks vine og ti fordomme, der blev udgangspunktet for diskussionen.

Vinene var:

  • Tissot Crémang du Jura Brut Nature (Frankrig)
  • Fidesser Gelber Muskateller 2008 (Østrig)
  • Domaine de Montrieux Coteaux du Vendômois Rosé 2009 (Frankrig)
  • Giboulot Bourgogne Rouge 2006 (Frankrig)
  • La Crema Pinot Noir 2004 (USA)
  • Mollydooker The Boxer Shiraz 2008 (Australien).

Fordommene var:

  1. God vin bliver bedre med alderen (Ikke nødvendigvis – en biodynamisk vin, uden sulfitter, skal fx helst drikkes ung – og en vin, kan vel godt være ‘god’ selv om den ikke har potentiale til lagring. Spørg vinhandleren!)
  2. Min næse er ikke så følsom, at jeg kan smage alle de der nuancer (Sludder og vrøvl – din næse er god nok, men du har måske ikke udviklet et sprog … se så at komme i gang!)
  3. Det er altid en god ide at åbne flasken, lidt før den skal drikkes (Næ – det er kun de øverste centimeter i flasken, der bliver iltet af det, de sidste 740 ml i en almindelig flaske får ingen gavn af det. Derimod kan der i nogen tilfælded være en ide i at dekantere en vin – hælde det om, enten i en karaffel eller via en margretheskål og tilbage i flasken – for det kan fjerne noget af bismagen fra sulfitterne)
  4. Vine med højt alkoholindhold er som regel bedre end dem med lavt (Pfft!)
  5. Vin med prop smager forfærdeligt (Ja, men de fleste vine med prop har det i så ringe omfang at de fleste ikke opdager det – propsmagen, smagen af trichloranisol, der dannes af svampe, bl.a. i proppen – starter med at fjerne noget af frugtsmagen, så mange drikker en ‘dårlig vin’ uden at vide, at den har ‘haft prop’. Trøst: Vine med skruelåg har sjældent prop!)
  6. De bedste vine er dyrket på sydvendte skråninger (Såeh? Hvad så med den sydlige halvkugle? I Chile og Australien er solen på de nordvendte skråninger … Desuden: Lidt kølige temperaturer giver en længere modningstid og dermed større kompleksitet)
  7. Vinens farve betyder ikke særlig meget for selve smagen (Jo! De fleste af os er ’synæstetikere’ i et vist omfang – ser vi en vin med en lys rød farve, er vi tilbøjelige til at tillægge den en lettere smag – og vice versa).
  8. Man kan ikke smage, at vinen er økologisk eller biodynamisk (Muligvis kan man ikke smage om en vin er økologisk – det handler mest om fravær af sprøjtegifte og kunstgødning – men man kan muligvis godt smage om den er biodynamisk, bl.a. fordi den enkelte plante bliver ‘nurset’ tyve gange så meget som en konventionel – og måske også fordi biodynamiske producenter er mere dogmatiske, når det kommer til gæringsprocesser og konservering)
  9. Det kan altid godt betale sig at betale lidt mere, hvis man vil have en god vin (Tjøeh … det kommer vel an på hvad man er ude efter! En vin til 500 kroner behøver ikke blive oplevet bedre end en vin til 70 kroner – gennemsnittet for vin i Danmark er i øvrigt 37,50 … )
  10. God vin skal altid drikkes af store glas (Næh! Store glas kan være hyggelige, men det bedste resultat får man fra glas, der har det rette forhold mellem højde og bredde. Til denne smagning brugte vi Spiegelau Authentis)

Leave a Reply