22. november, Nordic Food Lab: Tang som fødevare og gastronomisk fornyelse

Professor Ole G. Mouritsen, Syddansk Universitet, der sidste år udgav bogen Tang, Grøntsager fra Havet, deler ud af sin viden om tang og vi får smagsprøver på retter med tang, lavet af kokkene Lars Willam og Torsten Vildgaard fra NordicFoodLab.

Tang er en overset ernæringskilde i den vestlige verden. Tang er makroalger og ikke almindelige planter. De findes i alle jordens klimabælter og udviser en enorm artsrigdom og variation. I mange asiatiske lande, for eksempel Japan og Kina, udgør tangprodukter en vigtig del af ernæringen, men vi kender mest tang som noget, der ligger på stranden og lugter grimt.

Ofte uden at vide det møder vi dog næsten dagligt udtræk af tang i form af tilsætningsstoffer i fødevarer (agar-agar, carrageenan, alginat). Imidlertid kan tang bruges direkte som velsmagende mad, der oven i købet har et stort indhold af vigtige mineraler, proteiner, sporstoffer, vitaminer samt sunde fibre og fedtstoffer. Desuden indeholder tang relativt få kalorier og kan både høstes vildt og dyrkes i store mængder i havet på en bæredygtig måde.

Oplægget vil omhandle tang fra hele verden, og hvorledes det kan anvendes i køkkenet i alt fra supper, brød, fiske- og grøntsagsretter, salater, deserter, osv. Fokus vil være på velsmag, æstetik og sundhed, og hvordan vi kan bruge tang i nordisk regi. Som eksempel vil forsøg med at lave nordisk dashi blive omtalt.

Hvornår: Mandag 22. November 2010 kl. 17.00 – ca. 18.30
Hvor: NordicFoodLab, Strandgade 93, i salen ”Sand”, 1401 København K
Pris: 150 kr. for medlemmer, 225 kr for ikke-medlemmer. Betaling kontant på dagen
Tilmelding: Senest 16. november til Katrine Klinken, katrine@klinken.dk. Skriv ”tangmøde” i emnefeltet, og angiv hvis du ikke er betalende medlem af Slow Food. Betaling kontant på dagen.  Vedr. afbud eller andet praktisk, ring til Katrine 2326 2048

Om oplægsholderen: Ole G. Mouritsen er dr. scient. og professor i biofysik ved Syddansk Universitet i Odense, hvor han er leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Biomembranfysik. Han er medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, Akademiet for de Tekniske Videnskaber og Det Danske Gastronomiske Akademi. Han har i en årrække interesseret sig for videnskaben bag maden og har blandt andet udgivet bogen Sushi. Lidenskab, videnskab & sundhed (2006, 2009). Han arbejder i øjeblikket med umami, og i sin kommende bog (Gourmet-aben & den femte smag) går han sammen med kokken Klavs Styrbæk tæt på begrebet umami i evolutionær, historisk, ernæringsmæssig, videnskabelig og gastronomisk sammenhæng.

6 Responses

Leave a Reply