80 deltog i Terra Madre-dagen i Københavns Madhus

posted in: Arrangementer | 0

Den 10. december var det den internationale Slow Food-bevægelses tyve års fødselsdag. Dagen blev fejret med mere end 1.000 arrangementer verden over. I Slow Food København Nordsjælland markerede vi dagen i Københavns Madhus med en aften med mad, musik og meninger. Efter en introduktion fra Katrine Klinken, som fortalte om baggrunden for Terra Madre og Slow Food, viste vi en video med vinhandler Carlo Merolli, som i sin tid var med til at introducere Slow Food i Danmark.

Herefter bød aftenen på en række indlæg og smagsprøver: Tom Ahlberg fortalte om hvorfor han og hans søn efter en tur til Læsø var begyndt at interessere sig for biavl og nu har bier i Utterslev Mose.

De første smagsprøver var honning fra Toms bistader, Thise Mejeris Vesterhavsost og nødder fra Kerteminde, altsammen ledsaget af porteren »Vådbinder« fra Halsnæs bryghus. Under smagningen spillede musikere fra Folkemusikstævnet Rod.

Henning Otte Hansen fra Fødevareøkonomisk institut fortalte om »Lokale fødevarer i en global økonomi« – selv om der er en stigende globalisering, der bl.a. betyder, at danske fødevarevirksomheder er blevet mere internationalt orienteret, og selv om mange herhjemme bruger flere penge på underholdning end de gør på mad, er der dog også kommet større efterspørgsel efter lokale produkter. De deltagende forskere på The First European Food Congress, som blev afholdt i Ljublana sluttede i november 2008, fandt god samfundsøkonomisk grund til at støtte de lokale fødevarer, og vedtog en erklæring om at:

»local food harvest influences regional culture, preserves biological diversity and contributes to regional economic stability […] long distance transportation chains may reduce food quality and may have an adverse effect on the environment«

– altså principielt de samme ideer, som Slow Food-bevægelsen bygger på.

Mogens Bisgaard fra Slow Food København Nordsjællands bestyrelse gav et par indtryk fra en konference om »Food policy and Sustainability« på University of Gastronomical Sciences i Pollenzo, september 2009. Hovedkonklusionerne var, at vore ressourcer er begrænsede – det gælder om at begrænse brugen af fx vand og fossile brændstoffer i fødevareproduktionen. Hvis vi skal overleve som art, skal vi producere vores mad på en mere bæredygtig måde, og måske i højere grad tage ved lære af fortidens produktionsmetoder.

Så fulgte Birgitte Glerup fra »Oprør fra Maven«, som fortalte om opbygningen af Farmers Markets – Birgitte står bag Farmers Market på Nørrebro, der nu har eksisteret i tre år, og som bl.a. har betydet at en af stadeholderne – Per Maack Andersen – nu har åbnet butikken »Per’s Griseri« i Jægersborggade. Anne-Birgitte Agger fra Københavns Madhus fortalte om nogle af husets mange projekter og om den udfordring, der ligger i at skabe en god spisekultur i det offentlige rum og afskaffe »affodringskulturen«.

Aftensmaden var fra Saison i Hellerup – langtidssimrede oksenyretapper med sauterede grøntsager, bønnesalat og brød – og til den var der »Sælhund«, en red ale fra Halsnæs Bryghus eller en økologisk Chianti fra Carlo Merolli. Før desserten – tre slags is fra Svaneke Is: Rabarberis, vanilleis og blåbæris med stjerneanis – præsenterede Andreas Harder fra Slow Food København Nordsjællands bestyrelse en æble-balsamico fra Lilleø. Kaffen var fra Coffee Collective – og aftenen sluttede med mere musik fra Rod.

Arrangørerne var trætte, men glade efter en vellykket aften!

PDF-Filer: Henning Ottes powerpoint-præsentation, Mogens Bisgaards powerpoint-præsentation

Leave a Reply