Æbleskiven på »Ark of Taste«

IMG_20131208_122306Æbleskiven, som de fleste i dag kun forbinder med jul, og som mange desværre kun kender fra de færdiglavede versioner, man kan købe i plastikposer, er blevet optaget i »Ark of Taste«, Slow Food-fonden for biodiversitets liste over bevaringsværdige fødevarer fra hele verden.

Det er Katrine Klinken, formanden for Slow Food København Nordsjælland, der har stået for papirarbejdet med at få æbleskiven ombord på arken. Hun har bl.a. sporet æbleskivens historiske oprindelse tilbage til 1700-tallet. Den ældste opskrift stammer fra 1703, og blev bragt i En højfornemme Madammes Kaagebog. Æbleskiverne var især populære i den sydlige del af Danmark (Ærø, Sønderjylland), og Katrine Klinken har bl.a. beskrevet traditionen fra Lolland Falster, hvor man åbner æbleskiven, hælder en snaps i og spiser den som »en svupsak«.

Når æbleskiven er kommet ombord i Arken, er det først og fremmest for at undgå, at kendskabet til kunsten at bage en æbleskive med gærdej og et æblestykke i midten, skal gå tabt, og fremtidige generationer må nøjes med industriprodukter af ringe kvalitet.

Læs mere om æbleskiven på Ark of Taste’s hjemmeside.