En aften i »Spiseriet«

posted in: Arrangementer | 0

Der står en bødekasse i køkkenet på adressen Fælledvej 12. Bødekassen kommer i brug hver gang nogen i køkkenet bruger K-ordet – Kantine. For det at servere mad er noget helt andet end et at drive en kantine: Når man serverer mad har man ansvaret for gæsterne og fortæller dem en historie med maden. Og når man serverer mad for sine gæster, er det meningen at gæsterne skal nyde måltidet sammen. Når man driver en kantine, er kantinepersonalet er kun synligt i den lille time »lemmen« til køkkenet er oppe – og det er muligt for kunderne at spise helt uden samtale.

Carsten Lunding fra Smagsdommerne med pokalen fra Koldskålsmesterskabet 2004, som satte det hele i gang.
Carsten Lunding fra Smagsdommerne med pokalen fra Koldskålsmesterskabet 2004, som satte det hele i gang.

Filosofien bag Spiseriet hos Mellemfolkeligt Samvirke beskriver Carsten Lunding fra Smagsdommerne, som er ansvarlige for projektet, med et citat fra den franske sociolog Claude Fischler: Der er to madkulturer. I den ene vælger man sin mad. I den anden deler man sin mad.Derfor har Smagsdommerne valgt at fjerne køen. Maden bliver serveret ved de runde borde.

Maden serveres ved de runde borde - og politikken er at bordene skal fyldes op, så ingen sidder alene i et hjørne.
Maden serveres ved de runde borde - og politikken er at bordene skal fyldes op, så ingen sidder alene i et hjørne.

Spiseriet er etableret i forbindelse med Mellemfolkeligt Samvirkes flytning fra Borgergade til Fælledvej. Flytningen betød at medarbejderne blev spredt over et bygningsmæssigt større areal, så Spiseriet skulle også være en måde at samle alle medarbejderne på, fortalte Rune Baastrup fra Mellemfolkeligt Samvirke. Det betød dog ikke at det skete helt problemfrit – det er ikke kun køen, der er væk, valgmulighederne er også væk.

Rune Baastrup fra Mellemfolkeligt Samvirke fortæller om hvordan Spiseriet blev modtaget hos MS.
Rune Baastrup fra Mellemfolkeligt Samvirke fortæller om hvordan Spiseriet blev modtaget hos MS.

Der bliver serveret en enkelt ret, og selv om man i Mellemfolkeligt Samvirke frygtede at det ville møde modstand, er konceptet blev yderst vel modtaget: I en undersøgelse af tilfredsheden med Spiseriet, var både responsrate og tilfredshed større end i de undersøgelser, HR-afdelingen ellers laver.

Når vejret er til det, spiser Mellemfolkeligt Samvirke i gårdhaven.
Når vejret er til det, spiser Mellemfolkeligt Samvirke i gårdhaven.

Der er meget få »gengangere« på menuen, fortalte Rune Baastrup. Det betyder, at Smagsommerne skal bevæge sig langt ud i verdenshjørnerne for at nuancere smagsoplevelserne. Og der bliver serveret alt: Fra hornfisk til smørrebrød. Når der er hornfisk på menuen, bliver den præsenteret som »en god begynderfisk på grund af de grønne ben«. Og når der er smørrebrød på menuen, er der lejlighed til at citere Johs. V. Jensens »Ved Frokosten«.

Hovedretten var letsaltet svinebryst med fennikelkrydret coleslaw og ratatouille af grillede grøntsager.
Hovedretten var letsaltet svinebryst med fennikelkrydret coleslaw og ratatouille af grillede grøntsager.

Den slags historier betyder, at medarbejderne får et andet forhold til menuen og begynder at føle sig mere som gæster og mindre som kunder – og Carsten Lunding kunne fortælle, at siden kantinen åbnede, er der flere af de ansatte, der har fået surdej med hjem. Det hjemmebagte rugbrød virker!

DSC_0007

Diskussionen kom omkring et væsentligt spørgsmål: Når maden er så god på Spiseriet, risikerer man så at bringe det daglige, hjemlige måltid i fare? Fx så man risikerer, at det kun er de arbejdende forældre, der får god mad hver frokost – mens børnene spises af med madpakker både til frokost og aftensmad. Der er ingen konklusioner – ud over at der forhåbentligt er forskellige prioriteringer hos singler og børnefamilier – og at Smagsdommerne kun serverer lette retter, der ikke kan stå som dagens hovedmåltid.

Claus Angelo Brandt, den anden halvdel af Smagsdommerne, tilbragte det meste af aftenen bag komfuret.
Claus Angelo Brandt, den anden halvdel af Smagsdommerne, tilbragte det meste af aftenen bag komfuret.

Leave a Reply