Madfilm på CPH:DOX

posted in: Aktuelt | 3

Copenhagen International Documentary Film Festival, bedre kendt som CPH:DOX, har i år flere film på programmet, som er interessante i Slow Food-perspektiv. Programmet er tilgængeligt fra festivalens hjemmeside – her er et lille udpluk:

Food Inc.
Robert Kenner – Hæsblæsende dokuthriller om kampen mod den korrupte fødevareindustri

Vores madkultur har ændret sig mere de sidstefemten år end de forrige hundredetusinde. Med den simple konstatering begynder en grundig afklædning af den korrupte, amerikanske fødevareindustri. Utallige emballagers billeder af glade landmænd på traktorer er en stor fed løgn. I dag foregår 99% af al fødevareprodution i USA i store, specialiserede industribygninger eller på landområder, der minder om stadionanlæg. I ’Food Inc.’ ser vi på bagsiden af medaljen. Konsekvenserne for vores sundhed og for miljøet, for biodiversiteten, den voksende afstand mellem borgeren og bonden, den voksende centralisering af fødevareproduktionen og den tiltagende politiske manipulation. Billigt fast food og sukkerholdige snacks bliver til dyre udgifter andre steder i systemet og får nærmest karakter af epidemi, når én ud af tre amerikanere allerede i dag får konstateret diabetis. Et forbrugeroprør synes at være den eneste trussel mod McDonalds & co. Og når man har set ’Food Inc.’ er man i høj grad klar til det! Efter visningen d. 10.11 har vi i samarbejde med Forbrugerrådet og MEYER arrangeret debat med fødevareminister Eva Kjer Hansen, folketingsmedlem Ida Auken, Mette Boye fra Forbrugerrådet og branchedirektør i Dansk Industri Ole Linnet Juul modereret af Claus Meyer.

Cinemateket Asta, fredag 6/11 kl. 16:30
Grand, tirsdag 10/11 kl. 19:00
Kvickly, Falkoner Allé 90, fredag 13/11 kl. 21:00

The End of the Line
Rupert Murray – Sidste udkald for verdens fiskebestand

I skyggen af klimaudviklingen foregår en anden og mindst lige så foruroligende udvikling: Det drastiske fald i fiskebestanden verden over. Inden for de seneste 50 år er bestanden faldet med 90 procent, og anbefalede kvoter fra videnskabsmænd for at opretholde uddøende arter ignoreres af både politikere og fiskeindustrien. Hvis udviklingen fortsætter, vil den eneste fisk, vi vil få serveret i 2050, være en vandmand. ’The End of the Line fortæller’ med et kalejdoskopisk overblik historien om, hvordan den faldende fiskebestand påvirker alle niveauer af samfundet: fra New Foundland i det østlige Canada, hvis kultur er bundet op på torskefiskeri og med torskens forsvinden oplever ”a loss of soul” til bølger af immigration fra Afrika til Europa, fordi de afrikanske fiskere står jobløse. ”It’s a story that’s been told late.” Nu fortælles den i The End of the Line. Efter visningen d. 11.11 vil der være debat med kogemanden Nikolaj Kirk, Hanne Lyng Winter, biolog fra Greenpeace, og Michael Andersen, biolog fra Dansk Fiskeriforening.

Grand, onsdag 11/11 kl. 19:00
Dagmar, søndag 15/11 kl. 14:00

Bananas
Fredrik Gertten – Med den lille mands til kamp mod bananindustrien

Fredrik Gerttens dokumentarfilm har skabt røre i vandene og fået en af verdens største frugtproducenter, Dole Food, til at anklage instruktøren for bagvaskelse. Filmen følger tolv plantagearbejdere fra Nicaraguas retssag mod Dole Food, der har historisk karakter, da det er første gang, det er lykkedes latinamerikanske plantagearbejdere at få gennemført en juryretssag inden for det amerikanske retssystem. Anklagen lyder på infertilitet forårsaget af Doles brug af pesticider. LA-advokaten Dominguez ’Accidentes’ Dominguez har hidtil tjent sine formuer på erstatningssager – deraf mellemnavnet – men det er ikke et lille skridt at kaste sig ind i kampen mod et af verdens største selskaber med alt hvad han kan mobilisere af juridiske og finansielle muskler. En sandhed både Dominguez og intruktøren Gerrten siden har fået at føle. Efter visningen d.12.11 vil filmens producer, Lise-Lense Møller, sammen med Judith Kyst, generalsekretær for Fairtrade og Morten Emil Jensen, politisk rådgiver I Folkekirkens Nødhjælp tale om bananproduktion i et både historisk og aktuelt perspektiv. Herefter vil CPH:DOX og Fairtrade byde på banansmoothies fra Joe and the Juice og banankage fra Tim’s Cookies lavet af bananer fra AgroFairs.

Grand, søndag 8/11 kl. 14:00, torsdag 12/11 kl. 19:00, søndag 15/11 kl. 14:00

Garapa
José Padilha – Når sulten stilles med sukkervand i sutteflasken

Ordet garapa dækker over den blanding af varmt vand og sukker, som fattige brasilianske familier giver deres børn, når der ikke er mere mad i huset – og det sker ret tit. Mange må leve på almisser og madrationer fra ’Zero-Hunger’-programmet. Men rationerne rækker kun til ét lille måltid om dagen, og resultatet er fejlernæring og følgesygdomme. Kvinderne forsøger forgæves at holde sammen på deresbørnerige familier, mens mændene, i afmagt over ikke at kunne finde arbejde eller få afgrøderne til at gro, ofte slår sig på flasken. Én drukfældig ægtemand sælger familiens sparsomme madforsyninger og sågar husets toilet, for at finansiere sit cachaça-forbrug. De hjerteskærende realiteter og desperate vilkår indfanges i usentimentale sort-hvide billeder, der går helt tæt på en brutal brasiliansk virkelighed.

Cinemateket Carl, lørdag 7/11 kl. 16:45
Vester Vov Vov, lørdag 14/11 kl. 19:00, søndag 15/11 kl. 19:00

Agrarian Utopia
Uru phong Raksasad – Dokumentarisk ikke-dokumentar om fortiden som utopi for fremtiden

Stillet ansigt til ansigt med frygten for at miste deres marker, beslutter to thailandske familier sig i fællesskab for at dyrke ris på det samme jordstykke. Væk er maskinerne og det moderne landbrugs generelle effektivitetskrav. Arbejdet i marken foregår i stedet helt igennem manuelt, som man traditionelt set har gjort det i Thailand. For mange år siden, men ikke længere, hvad man dog slet ikke skulle tro, når man ser den billedstormende thailandske kunst-instruktør Uruphong Raksasads selvransagende hymne til den førindustrielle thailandske natur – og menneskets forhold til den. Raksasad, der selv er søn af landmænd, lejede forud for filmen et jordstykke og tilbød lokale bønder afgrøderne, hvis de ville foretage arbejdet i markerne efter historisk forbillede – og i clashet mellem fortid og fremtid, fiktion og dokumentar, får han samtidig lagt kimen til en både besættende kompleks og betagende smuk pastoral utopi.

Statens Museum for Kunst, lørdag 7/11 kl. 14:00, lørdag 14/11 kl. 14:00

3 Responses

Leave a Reply