Madforkæmpere kommer til Aalborg

posted in: Aktuelt | 0

Slow Food-bevægelsen får nu sin første vestdanske lokalafdeling i Aalborg, når en kreds af gastronomiske idealister grundlægger Slow Food Aalborg. Bevægelsen blev grundlagt i Italien i 1989 som et forsvar overfor fast food og det alt for travle moderne liv. Siden grundlæggelsen er bevægelsen vokset støt og udgøres fortsat udelukkende af private medlemmer, der interesserer sig for mad, madkultur og kulinarisk mangfoldighed.

Slow Food er en non profit, gastronomisk medlemsorganisation, som arbejder for at bevare lokale madtraditioner, udvikle kulinarisk bevidsthed hos befolkningen, udvikle nye spiser og ikke mindst sikre viden om hvordan vores madvalg påvirker resten af verden. Slow Food har nu mere end 100.000 medlemmer i 132 lande. Italien er fortsat det land i verden med flest medlemmer og man har endda oprettet et decideret gastronomisk universitet, der selvfølgelig er placeret lige midt i vin- og smørregionen Piemonte nær Torino.

Bevægelsen arbejdede i begyndelsen meget fokuseret for bedre forhold og nemmere adgang til markedet for små idealistiske fødevareproducenter. Nu er arbejdsfeltet udvidet til både at omfatte videregående uddannelser indenfor gastronomi og fødevareproduktion samt ikke mindst et omfattende arbejde for fødevareproducenter i tredjeverdenslande. Det gælder både fairtrade, men også et målrettet arbejde på at bevare og ikke mindst genoprette lokal fødevareproduktion, som i den store globale sammenhæng er energibesparende, og lokalt mest tjener som en sikring af den lokale fødevareleverance, mangfoldighed og bæredygtighed.

Slow Food i Danmark har hidtil været et østdansk fænomen, Fyn dog undtaget og organisationen har hidtil ikke haft særlig stor gennemslagskraft herhjemme. Det har imidlertid ændret sig siden den københavnske lokalafdeling fik kok og kogebogsforfatter Katrine Klinken som leder. Hun er nu en slags talsmand for bevægelsen herhjemme og skal sikre koordinering af arrangementer og events med de lokale afdelinger og sekretariatet i Italien.

Tidligere opfattede mange bevægelsen som noget der udelukkende kæmpede for langtidstilberedt mad, men sådan er det slet ikke. Hvert andet år afholdes der eksempelvis i Torino den såkaldte Salone del Gusto, smagens saloner, hvor en kolossal mængde håndværksproducerede fødevarer præsenteres, men hvor nyskabende og innovative fødevarer fylder lige så meget.

Aalborg-lokalafdelingen af Slow Food, vil naturligt vælge nogle af de mange nordjyske specialiteter som fokus, men vil også fokusere på forbedring af uddannelser indenfor mad.

Slow Food Aalborg er grundlagt af en kreds af mennesker omkring den regionale Fødevareklynge Nordjylland, herunder delklyngen Smag, Design & Oplevelse.

Der afholdes informationsmøde om Slow Food i Aalborg – den første vestdanske lokalafdeling.

Torsdag den 18. marts kl 17-19.

Den kendte kok, kogebogsforfatter og talsmand for Slow Food, Katrine Klinken, kommer og holder peptalk til kommende medlemmer. Miv og Møller, kendt fra TV2 Nord, laver eksempler på nordjyske tapas.

Mødet finder sted på:

Inst. for Arkitektur & Design
Afd. ”Toldboden”
Strandvejen 1
9000 Aalborg
(indgang fra fjordsiden og ind i gården)

Gratis adgang men tilmelding nødvendigt på tlf. 21382839 eller e-mail rljo@create.aau.dk

Se mere på www.slowfood.com og www.slowfooddanmark.dk

Yderligere info om Slow Food Aalborg
Anna Marie Fisker
Tlf 99409911
e-mail fisker@create.aau.dk

René Langdahl Jørgensen
Tlf. 21382839
e-mail rljo@create.aau.dk

Leave a Reply