Sneglen er Slow Food organisationens logo, fordi den symboliserer en udvikling og et liv, som foregår i et roligt, men aldrig stagnerende tempo. Med maden som fokus kan man overføre denne filosofi til nogle af følgende områder:

  • Værne om retten til nydelse, respekt for livets rytmer og harmoni med naturen
  • Sætte fokus på emner der er forbundet med fødevarer med kulturel værdighed
  • Identificere fødevarer og produktionsmetoder, der er knyttet til et særligt geografisk område – med ønske om at bevare denne særlige diversitet – og fremme disse produkter
  • Sammenkæde etik og nydelse ved at sætte fokus på forskellige smagsoplevelser, oprindelige fødevarevarer og deres produktion, småskala produktion, bæredygtig produktion i fiskeri og landbruget
  • Fremme biodiversiteten. Herunder opsamling af viden om truede planter, dyr og produkter som kan indgå i ”Arken” (Ark of taste), den internatonale biodiversitetspris, beskyttelsen af plante og dyrearter, bevarelse af oprindelige produktionsmetoder mv.
  • Undervise – drive lærende processer om gastronomi, smag, produktion og biodiversitet
  • Opfordre til offentlig debat og diskussion for at øge opmærksomheden på de forhindringer der findes for at kunne forsvare og beskytte biodiversiteten og bevarelse af den kulinariske arv
  • Nyde det basale måltids mange faktorer – gastronomi, historie og socialt samvær

Hvad enten man er fødevareproducent, kok, landmand eller almindelig forbruger, så står man hver dag overfor en masse valg i forbindelse med mad. For Slow Food handler det om at følgende tre retningslinjer/værdier bliver prioriteret, når man står overfor disse valg: good, clean og fair.

Oversættelsen er fravalgt, da disse ord er lettilgængelige og gerne skulle være med til at give en fornemmelse af det globale aspekt, som organisationen også står for.

Se www.slowfood.com for den internationale udgave af filosofien, historien og missionen. Læs også ”Slow Food Manifesto”.