Køb billet Program Udstillere Bliv frivilig Eventen på Facebook

 

10.00-17.00 Slow Cheese Copenhagen er åben
Udstillerne deler smagsprøver ud, tegner og fortæller + vin-, øl- og ciderbaren er åben

10.40 Velkommen
Slow Food Københavns formand Johan Dal åbner scenen
Torsten B. Jacobsen (Copenhagen Food Space) byder velkommen til huset

10.45-11.30 Ostedebat 1
Ost på rå mælk, modereret af Jannie Steensig Vestergaard
Paneldiskussion + spørgsmål fra salen

11.45-12.30 Ostedebat 2
Affinage – ostekunst for viderekomne
Jacob Hicks fra Neals Yard Dairy fortæller om sine erfaringer

Ordet affinage er fransk;  men ved at snige sig i det danske sprog. Direkte oversat betyder det vel egentlig færdiggørelse; men det dækker arbejdet med at modne og føre en ost frem til en ophøjet smag via behandling og lagring. Der vel også efterhånden også danske ostemagere der med rettet kan kalde sig Affineur.

Der har været ostefolk, der har arbejdet med viderebearbejdning af oste igennem mange år; men det er først nu til for alvor tager fart og mange flere kaster sig ud til dette spændende arbejde. Det gælder hos osterier, men også importører, ostehandlere og grossister.

Til denne ostedebat har vi inviteret Jacob Hicks, som kommer fra Neals Yard Dairy i London og som er Englands førende virksomhed indenfor affinage. Neals Yard Dairy arbejder sammen med en lang række ostemagere over hele Storbritannien og arbejder videre med deres oste med stor professionalisme og engagement. Jacob arbejder til daglig med de hvide oste og vil give os i en indføring i dette spændende arbejde.

12.45-13.30 Ostedebat 3
Ølrevolution og ostekultur, modereret af Hardy Jensen

Vi har i de seneste 15 år oplevet en sand ølrevolution i Danmark. Fra i alt ca. 12 bryggerier er der i dag registreret ca. 200 bryggerier, hvoraf en del er såkaldte ’fantombryggerier’ d.v.s. uden eget bryganlæg. Mange af disse bryggerier lader ikke de mere etablerede bryggerier tilbage omkring innovation og nytænkning. Og mængden af mikrobryg er ikke kun vokset i antal af bryggerier; men også i antal af forskellige øl; men også i mængde brygget øl. Indenfor de seneste år der introduceret knapt 2000 nye øl – om året. Rent faktisk har det været konstant stigende igennem alle 15 år og givet en ganske imponerende værditilvækst i branchen.

Kendetegnende for mikrobrygbranchen er, at den præges af iværksættere med helt andre baggrunde end den traditionelle bryggeruddannelse. Og variationen er enorm. Fra mejerister til IT-nørder og fra skolelærere til politibetjente. Alle er drivet af engagement og kærlighed til øllets mangfoldighed. Naturligvis er der også mange der er ’brudt’ ud fra de store bryghuse og udlevet drømmene om at brygge med passion i stedet for mængde. Mange af disse personer har haft enorm positiv betydning og til inspiration især i den gryende revolutionstid.

Vi tror på at vi kommer til at se noget lignende inden for ost. Det er begyndt med mange nye små osterier og de mere etablerede følger trop med at sende fantastiske nye oste på markedet.  Vi har rundet de 40 osterier, inklusive nogle af grossisterne der arbejder med affinage, og der kommer garanteret mange flere til løbet af de næste år.

Men hvad kan osten lære af øllet? – Vi har bedt én fra hver branche komme med et bud og ser frem til en spændende diskussion og udveksling af tanker.

14.00-14.30 Smagning A (75 kr. Køb billet her)
Ost på rå mælk, kommenteret af Jannie Steensig Vestergaard
Smag udvalgte håndværks- og råmælksoste.

14.45-15.15 Smagning B (75 kr. Køb billet her)
Affinage – ostekunst for viderekomne
Præsenteret af Emilie Daugbjerg Christensen og Marie Linea Østergaard
(begge Slow Food Youth Network Copenhagen)

Der findes et hav af forskellige oste med både store og små individuelle forskelle. Ens for alle oste er, at de er lavet på mælk der opvarmes, syrnes, tilsættes løbe og afvandes. Trods det samme udgangspunkt, er variationen i mælken, osteproduktion og lagringen nok til at muliggøre et rigt og forskelligt ostelandskab. Kom og smag variationen af krop og tekstur i forskellige camembertoste, når Slow Food Youth Cph gennemgår hvad der sker inde i den lille hvidskimmelost af fysiske, kemiske og mikrobiologiske forandringer under modningen. Vi gennemgår Camembert ostens rejse fra mælk til ost, og ser på den store betydning mejeristens lagringspleje har for ostens slutresultat – “affinage”.

15.30-16.00 Smagning C (75 kr. Køb billet her)
Øl (og andre drikkevarer) og ost, præsenteret af Mette Aaskov Lassen (Arla Unika)
Ost passer godt til øl. Eller er det omvendt? Men hvilke og hvordan og hvorfor?

Til smagningen sammensætter Mette Aaskov Unika oste med forskellige drikkevarer fra festivalens udstillere. Smagningens omdrejningspunkt er ostene i samspil med forskellige drikkevarer og vi skal sammen opleve, hvordan ostenes smage ændrer sig alt efter, hvad de kombineres med.

17.00 Slow Cheese Copenhagen 2016 er slut
– på gensyn i 2017

Vi glæder os til at se dig ?

 

tre-partnerlogoer